Zamiarem organizatorów konkursu jest zaoferowanie typowych dań ukraińskiej kuchni kibicom i turystom, którzy w lecie w dużej liczbie przyjadą na turniej mistrzostw Europy. Na liście najbardziej charakterystycznych dań znalazły się: barszcz ukraiński, kapuśniak zaporoski, chłodnik, słonina z czosnkiem, placki ziemniaczane, kiełbasa domowa, naleśniki z serem, prosiak pieczony z kaszą gryczaną, pierogi z kapustą i grzybami oraz placek jabłkowy. W konkursie uczestniczyli m.in. restauratorzy, kucharze, historycy i etnografowie, którzy wzięli pod uwagę ponad tysiąc zgłoszonych receptur. Listę 10 tradycyjnych dań narodowych na Ukrainie promują osobiście minister rolnictwa Mykoła Prysiażniuk oraz Aleks Lisica, prezes Ukraińskiego Klubu Agrobiznesu. - Bliskość tak znaczącego dla Ukrainy wydarzenia jak Euro 2012 skłoniło nas do działań mających na celu popularyzację ukraińskiej kuchni narodowej nie tylko wśród Ukraińców, ale również wśród gości z zagranicy - kibiców piłki nożnej - wyjaśnił Aleks Lisica. Minister Prysiażniuk zapowiedział rozpoczęcie konkursu na najlepsze danie ukraińskie. Wybierać można wśród dziesięciu dań z listy, których receptury dostępne są na stronie internetowej konkursu. Głosowanie prowadzone będzie drogą elektroniczną, poprzez e-maile lub sms-y. Wyniki ogłoszone zostaną 20 maja. Według różnych prognoz Ukraina może spodziewać się podczas mistrzowskiego turnieju od kilkuset tysięcy do nawet miliona gości zagranicznych.